torstai 21. joulukuuta 2017

Aivovammaisen joululoma

Mitä tarkoittaa joululoma aivovammaiselle? Ei varmaankaan sitä ihan perinteistä lomaa joko töistä tai koulusta. Kun arki koostuu kotona olemisesta, terapiasta ja koiran hoidosta, niin mitä on loma?

Puolisollani ei lomaa ole kuin juhjapyhät, joten mitään reissua ei ole tulossa. Minun lomani on sitä, että terapia jää joulutauolle. Sellainen ihminen, joka ei käy kolme kertaa viikossa psykoterapiassa, ei välttämättä ymmärrä loman tarvetta. Minähän kuitenkin olen sairaslomalla.

On raskasta puhua kipeistä asioista. Täytyy käsitellä asioita, joiden aiheuttamia tunteita on tukahduttanut jo kauan, paljon aiemmin kuin koko puukotus edes tapahtui. En minä puhu pelkästään parisuhteestani exäni kanssa, sillä minä puran monia asioita, joita jo lapsuudessani olen kokenut. En varsinaisesti ole tyytyväinen menneeseen elämääni, enkä kyllä nykyisyyteenkään. Terapiassa joudun kohtaamaan näitä ikäviä asioita jatkuvasti.


Loma on myös tarpeen siksi, että olen viime aikoina nukkunut taas huonommin. Vaikka menisin nukkumaan normaaliin aikaan, saatan olla yhä valveilla kolmen aikaan aamuyöstä. Käytän yhä unilääkkeitä nukahtamiseen, mutta jostain syystä ne eivät nyt auta. Olen kokeillut ties mitä kaikkia mahdollisia nukahtamisen helpottavia keinoja, mutta ei. Jos nyt joutuisin lisäksi heräämään aiemmin terapiaan, tai muihin menoihin, olisin aivan lopussa. Olen miettinyt pääni puhki, että onko minulla nyt oikeasti stressiä vai mikä minua valvottaa. Tietenkin minulla on koko ajan jotain mielessä, mutta en mielestäni stressaa mistään erityisemmin. Tilanne kuitenkin luultavasti muuttuu pian.

Joululoman jälkeen minulla jatkuu taas koulu lähituntien merkeissä. Meidän linjalla valitettavasti lukujärjestyksiä ei julkaista kovin aikaisin, joten en varsinaisesti tiedä, milloin koulu todellisuudessa alkaa. Asiasta valitettiin jo ensimmäisenä opiskeluvuotenani, mutta asiaan ei ole tullut muutoksia vieläkään. Toisaalta odotan koulun alkua innolla ja toisaalta pelolla. Entä jos en jaksakaan? Toisaalta koulurytmi voi helpottaa nukahtamiseen liittyviä ongelmia säännöllisyyden vuoksi. Hyppään uuden terveydenhoitajaryhmän matkaan, joten sekin hieman jännittää.

Joulutauon aikana on myös tapahtumassa muita asioita, sillä keskustelin tuossa sosiaalityöntekijän kanssa arjen tukihenkilöstä. Luultavasti ensi vuoden puolella minulla on tapaaminen, jossa tarkastellaan arjessa selviytymistä ja tehdään tukihenkilön tarpeen arviointi. Myös muita terapiamuotoja saattaa alkaa, mutta näistä en ole vielä keskustellut lääkärini kanssa, joten niiden alkamisesta ei ole varmuutta.

2 kommenttia:

  1. Mulla unilääkkeet ei auta nukahtamiseen, jos oon jostain syystä hirveillä kierroksilla. Yleensä henkisistä syistä ne kierrokset mulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kans huomannu saman. Nyt en vaan tiiä, mistä syystä olisin kierroksilla 😒

      Poista