torstai 7. joulukuuta 2017

Suomi100 ja itsenäisyyspäivän kakku

Tämä itsenäisyyspäivä tuli vietettyä miehen perheen parissa. Nukuimme kummatkin yön huonosti, joten aikaista herätystä tai esimerkiksi Tuntemattoman Sotilaan katsomista oli ihan turha haaveilla. Eipä sillä, minulla ei ole ikinä aikaisia aamuja omasta tahdostani.

Aamu alkoi varsin kankeasti, mutta onnea oli miehen tekemä aamupala. Sillä välillä kun pesin hampaita, ilmestyi pöydälle kuppi kahvia ja paistettuja kananmunia. Kyllä tuo mies naisensa tuntee.

Aamupalan jälkeen lähdimmekin ajelemaan miehen sukulaisten luo. Olin jo eilen tehnyt itsenäisyyspäivän kakun valmiiksi, joten sen kanssa ei enää tarvinnut stressailla. Pelkäsin, että koristeet lähtisivät ajomatkan aikana liikkumaan, mutta onneksi näin ei käynyt.

Tässä oli joskus kuva

Kakun ohjeen löysin netistä, mutta muokkasin sitä hiukan. Kuten oikeastaan kaikkia leivonnaisia, mitä teen. Koska kyseistä ohjetta en ole ennen käyttänyt, niin mietin tietenkin onnistumista ja makua. Onneksi kakku onnistui. Tässä siis vielä ohje kakkuun, jonka alkuperäinen ohje on täältä.

Pohja
200g voita tai margariinia
2dl sokeria
1 appelsiinin kuori raastettuna
3 kananmunaa
3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
3 rkl appelsiinimehua
50g tummaa suklaata
5tl kaakaojauhetta

Appelsiinisiirappi
1dl appelsiinimehua
1dl sokeria

Kuorrute
50g voita
150g tummaa suklaata

1. Voitetele vuoka. Vaahdota pehmeä rasva (itse olin tässä vaiheessa hyvin laiska, mutta hyvin onnistui). Lisää sokeri ja raastettu appelsiininkuori ja jatka vatkaamista, kunnes seos on kuohkeaa. Sekoita yksi muna kerrallaan joukkoon.
2. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe ja raastettu suklaa keskenään ja lisää ne voi-sokerivaahtoon. Lopuksi lisää appelsiinimehu. Kaada seos vuokaan ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia (itse paistoin noin 35 minuuttia).
3. Kakun ollessa uunissa tee siirappi. Kiehauta sokeri ja mehu kattilassa kunnes seoksesta tulee siirappimaista. Itsehän keittelin joku 20 minuuttia, mikä oli jo liikaa, sillä siirappi jähmettyi vielä kattilassa ollessaan.
4. Tee kakkuun reikiä, kun se on vielä kuuma. Kaada päälle siirappi ja anna jäähtyä.
5. Sulata voi ja suklaa kattilassa, älä anna seoksen kiehua. Kun seos on kokonaan sulaa, kaada se kakun päälle. Anna jäähtyä ja koristele.


Teeman mukaisesti kakku piti koristella sinisellä ja valkoisella. Omaan makuun kakkupohjassa olisi voinut maistua enemmän appelsiini, vaikka siirappi makua toikin. Siirapin ollessa turhan paksua, se ei oikein valunut kakun sisään. Olisin voinut ja jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt, kostuttaa kakku vaikka appelsiinimehulla. Kaikille kakku kuitenkin maistui ja itsekin söin kolme palaa. Ihan vain koska kakku oli kuitenkin tosi hyvää.

Päivään kuului tietenkin yhdessäoloa ja syömistä. Illemmalla lähdimme kotiin ajatuksena katsoa Linnan juhlia, sillä yksi sukulaiseni oli kutsuttuna. Tietenkin matkaan kului enemmän aikaa ja kättelyvuoro olikin jo mennyt. No, katsoimme sen myöhemmin Areenasta. Siinä sitten puolisoni kanssa katseltiin mekkoja ja ihmeteltiin vieraita. Ilta huipentui vielä Olipa kerran -sarjan parissa, jota aloimme katselemaan hetki sitten. Onneksi se löytyy Netflixistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti