torstai 19. lokakuuta 2017

#METOO

Tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa on pyörinyt kampanja seksuaalisesta häirinnästä, joka valitettavasti koskettaa aivan liian montaa. Hastagilla #metoo löytyy todella monen tarina.

Seksuaalinen häirintä voi ilmetä eri tavoin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittelee seksuaaliseksi häirinnäksi sanallisen, sanattoman ja fyysisen luonteeltaan seksuaalisen ei-toivotuksi käytökseksi. Seksuaalinen häirintä voi olla tahatonta tai tahallista, mutta se aina loukkaa jokaisen koskemattomuutta. Seksuaalinen häirintä voi olla sukupuolisesti viljailevia eleitä, kaksimielisiä puheita, toista loukkaavia puheita, seksuaalisesti väritettyjä viestejä tai puheluita, koskettelua tai ehdottelua sukupuolisesta kanssakäymisestä ja tietenkin raiskaus, tai sen yritys.

Seksuaalisessa häirinnässä oleellista on se, ettei sen kohteeksi joutunut toivo sitä. Seksuaalista häirintää ei ole kavereiden välinen läppä, mutta vieraan ihmisen sanomana asia voi olla toisin. Eikä pidä unohtaa sitä, että myös miehet kokevat seksuaalista häirintää, ei pelkästään naiset. On eri asia puhua feministisestä oikeudesta saada olla sellainen kuin on ja sanoa, että kaikki miehet nauttivat naisten lähentelystä. Jokaisella pitäisi olla oikeus omaan fyysiseen ja psyykkiseen koskemattomuuteen.

Seksuaalisen häirinnän kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Aina on joku, jolle voit kertoa, oli se sitten ystävä, sukulainen, koulu- tai työterveyshoitaja tai kuka tahansa, jolle haluat puhua. Naisten Linja on tarkoitettu kaikille naisille, jotka ovat kokeneet mitä tahansa väkivaltaa tai sen uhkaa. Älä jää yksin, vaan puhu. Minä en puhunut, en uskaltanut myöntää itsellenikään, että kaikki ei ole hyvin tässä parisuhteessa. Puhumattomuuden vuoksi kärsin lopun elämäni.Ensimmäiset kokemukset seksuaalisestä häirinnästä ovat olleet tuijottelu ja koskettelu. Lapsena siihen oli vaikea reagoida, sillä oikean ja väärän tunnistaminen ei ollut helpointa. En muista, että minulle olisi opetettu tuohon liittyviä normeja.

Työssäni hoitoalalla näkyy paljon kaikenlaista. On taputteluja, ehdotuksia yhteisistä illoista ja epäsoveliaita keskusteluja. Toki olen nuori nainen, joten vanhemmat miehet yleensä luulevat heittävänsä vitsejä, eivätkä ajattele tekojaan loppuun.

Erottuani entisestä avopuolisostani huomasin joutuvani seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Exäni yritti kaikkensa, jotta olisi nähnyt minut alasti ja vähätteli omaa kokemustani, kun kerroin etten halua hänen näkevän minua. En saanut omaa tilaa. Hän yritti painostaa minua kanssaan sänkyyn ja kun en suostunut, hän uhkaili väkivallalla. Voinko sanoa itseäni onnekkaaksi, kun hän puukotti minua? Sen jälkeen kun ei ole ollut seksuaalista häirintää.

Välillä mietin, millaiseen maailmaan tulisin joskus saamaan omia lapsia. Onko heidän aikanaan turvallista kasvaa ja kehittyä? Säästyvätkö he väkivallalta ja seksuaaliselta häirinnältä? Vaikka kuinka haluaisin suojella tulevia lapsiani, en sitä voi tehdä. Jokaisella on oma elämänsä elettävänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti