lauantai 24. maaliskuuta 2018

Hymyile, nosta kädet ilmaan, sano lyhyt selkeä lause

Olen kerran ollut siinä tilanteessa, jossa minulle puhuu ihminen, jonka omaisella on parhaillaan aivoverenkierron häiriön oireet. Aivojen terveys on sellainen asia, johon haluan kiinnittää huomiota. Siinä tilanteessa, kun toisen ihmisen suunpieli roikkuu, puhe sammaltaa ja motoriikka ei toimi, on todella kiire.

Kun ihminen saa sydänkohtauksen, on aina mahdollisuus elvyttää. Vain paineluelvytykselläkin on valtavasti hyötyä, mikäli ihminen ei halua puhaltaa toisen suuhun. Jos toinen murtaa jalkansa ja haava vuotaa paljon, painesidokset saattavat estää kuiviin vuotamisen. On monenlaista ensiapua, jota voi antaa ihan maallikkokin onnistuneesti. Silloin kun kyseessä on aivoverenkierron häiriö, ei ole juuri mitään tehtävissä. Ainoa asia, on soittaa välittömästi hätäkeskukseen.

Miten sitten aivoverenkierron häiriön tunnistaa? Otsikon mukaisesti ihmistä pyydetään hymyilemään, nostamaan kädet ilmaan ja sanomaan lyhyt selkeä lause. Mikäli kasvoissa ja käsissä on puolieroja tai lauseen sanominen ei onnistu, tai vain joku näistä ei onnistu, niin apua on hälyytettävä välittömästi. Aika on ratkaiseva.

Oli kyseessä sitten tukos tai vuoto aivojen verisuonisuonissa, niin odottaminen on pahin asia, minkä voi tehdä. Joskus oireet häviävät itsestään, jolloin puhutaan TIA-kohtauksesta. Ne kuitenkin enteilevät myöhemmin uutta kohtausta, joka ei silloin välttämättä menekään ohi. Hoito kuuluu erikoissairaanhoidon puolelle, joten terveyskeskus ei ole oikea paikka, jonne hakeutua, vaikka parempi sekin on, kuin jäädä kotiin.


Miksi nostan tämän aiheen blogiin? Minullahan on aivovamma, eikä aivoverenkierron häiriö. Aihe on tärkeä, koska oireet ovat hyvin samankaltaisia aivovamman kanssa. Riippuen siitä alueesta, jossa tukos tai vuoto on, niin seurauksena voi olla vaikka kuulo-, näkö-, tai tunto-oireita. Aivoverenkierron häiriöiden ehkäisy ja riskin pienentäminen on helpompaa, kuin aivovammojen. Kyseessä on kuitenkin usein onnettomuus, jota ei voida välttää. Tietenkin kypärän käyttö on suositeltavaa, mutta kaikissa tilanteissa ei kypärää voi käyttää, kuten auto-onnettomuuksissa.

Aivojen terveyttä edistää säännöllinen ja riittävän kuormittava liikunta, terveellinen ruokavalio sekä muutoinkin terveelliset elämäntavat. Korkea verenpaine, korkea kolesteroli, diabetes, ylipaino, liikkumattomuus, tupakointi ja alkoholinkäyttö altistavat aivoverenkierron häiriölle. Näihin tekijöihin on mahdollisuus vaikuttaa ihan jokapäiväisessä arjessa.

Valitettavasti Suomessa ylipaino ja lihavuus ovat lisääntyneet aina 1970-luvulta asti. Joka viides aikuinen on lihava ja yli puolet aikuisista ovat ylipainoisia. Lihavuus tarkoittaa sitä, että ylimääräistä painoa on jo niin paljon, että se aiheuttaa tai pahentaa sairauksia, joita voitaisiin hoitaa tai ehkäistä laihduttamalla.

Itse työssäni (mikäli koskaan sinne asti pääsen) tulen näiden elintapasairauksien äärelle. Usein terveyden merkityksen huomaa vasta silloin, kun terveys on jo menetetty. Itse en voinut estää aivovammaa, mutta voin yrittää vaikuttaa omaani ja muiden terveyteen mahdollisimman paljon positiivisessa mielessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti