perjantai 5. tammikuuta 2018

Suojele päätäsi

Yksi syy blogin perustamiseen oli tiedon lisääminen. En itsekään ollut kuullut aivovammoista ennen sen saamista, vaikka itsekin sairaanhoitajana olen aika moneen asiaan törmännyt. En voisi sanoa, että aivovamman saaminen kannattaa. Voisin vaihtaa lähes mitä tahansa siihen, että aivovammani poistettaisiin. Se ei ole kuitenkaan mahdollista. Ainoastaan voin toivoa, ettei kukaan saa samaa taakkaa kannettavakseen.

On monia muitakin aivovamman saaneita, jotka asiasta julkisesti kertovat. Tunnetuimpia lienevät Saara Auvinen ja Pekka Hyysalo. Tässä muutama esimerkki urheilun seurauksena aivovamman saaneita entisiä jääkiekkoilijoitaolympiatason skicross-laskettelijajalkapallon pelaaja ja thriathlonisti. Sen lisäksi on lukuisia ihmisiä, jotka saavat aivovamman liikenneonnettomuuden yhteydessä, kuten Konginkankaan bussiturmassa olleet. Ja sitten me, jotka saavat aivovamman pahoinpitelyn yhteydessä. Esimerkkejä löytyy tästätästä ja tästä.

Esimerkkejä löytyy ihan liian monta. On toki eri asia saada aivovamma onnettomuudessa kuin pahoinpitelyn yhteydessä. En sano, etteikö liikenneonnettomuus olisi traumaattinen, mutta vielä pahemmalta tuntuu saada vamma jonkun läheisen aiheuttamana.


Minä en pystynyt estämään aivovammaani. Tietenkin olisin voinut yrittää päästä eroon exästäni, mutta hän ei suostunut tulemaan jätetyksi tai muuttamaan pois. Minun olisi pitänyt ensimmäisen väkivaltaisen teon jälkeen pitänyt pitää pääni ja vaatia eroa. Olisi pitänyt olla uskomatta toisen haluun muuttua.

Joskus väkivaltaan taipuvat ihmiset muuttuvat. Itselläni ei ole asiasta kokemusta. Ainoa, mitä voin toivoa, on se, etteivät ihmiset jää liian helposti väkivaltaiseen parisuhteeseen. Monet jäävät parisuhteeseen lapsien tai asuntolainan takia, koska ajattelevat, että suhteeseen jääminen on parempi ratkaisu. Ei ole.

Usein sanotaan, että lapsien paras on vanhempien toimiva parisuhde. Lapset kärsivät yleensä vähemmän erosta, kuin vanhempien väkivaltaisesta suhteesta. Asuntolaina on niin normi ja ihmiset eroavat lainasta huolimatta. Minä maksaisin varsin paljon, jos saisin takaisin terveyteni. Terveys ei vaan ole ostettavissa. Sen takia siitä pitää huolehtia, vielä kun se on mahdollista. Sen vuoksi on tärkeää ennaltaehkäistä ja käyttää muun muassa kypärää. Ja järkeä ihmissuhteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti