torstai 26. huhtikuuta 2018

Kuinka pilata elämä osa 1

Mä olen siitä onnellinen, että mun lapsuudessa eivät huumausaineet olleet millään tavalla osallisena. Siihen maailmaan pääsin tutustumaan vasta myöhemmin. Tai tämäkin on hieman kyseenalainen termi, sillä en itse ole koskaan kokeillut huumausaineita. Muistan kyllä yläasteella, kuinka löysin kaupan parkkipaikalta huumeneulan. Noin 14-vuotiaalle se oli ihmeellinen asia.

Meillä kotona asiasta ei keskusteltu. Ehkä sekin, kun 10 kilometrin säteellä asuu 60 ihmistä, niin huumeiden käyttö ei ole kovin iso ongelma. Sen sijaan muistan joskus ala-asteella vierailleeni yhdellä koulukaverilla, kenen vanhemmat varoittelivat huumeiden käyttäjistä, joita kunnan keskustassa oli. Tiesin kyllä, ketä vältellä ja keneltä olisin halutessani kamaa saanut. Onneksi ei kiinnostanut.

Kun muutin 19-vuotiaana opiskelujen perässä isompaan kaupunkiin, alkoi tilanne muuttua. Edelleenkään ketään ei tarvinnut pelätä ja asuin hyvällä alueella. Sen sijaan tuli tieto, missä ei kannata yksin liikkua. Ensimmäiset huumeiden käyttäjät tulivat vastaan harjoittelujen myötä, kun opiskelin sairaanhoitajaksi. Siinä kohtaa jo näki, kuinka veljeni ikäinen ihminen on vetänyt yliannostuksen ja asia on hänelle täysin ok. En oikein jaksa uskoa, että kyseinen henkilö olisi enää elossa.


Sen sijaan nykyisessä asunnossani olen joutunut miettimään huumeiden käyttöä uudelleen. Rappukäytävässä tulee vastaan väkeä, jotka ovat aivan sekaisin. On häiriökäyttäytymistä ja jopa tupakointia rappukäytävässä. Kannabis haisee varsin usein, kun liikun talossa.

Tuntuu pahalta nähdä, kuinka nuorten ihmisten elämä on siinä mallissa. Aika monella huumeiden käyttäjillä on merkintöjä luottotiedoissa ja velkoja. Sitten tilannetta puretaan varastelulla. Alkaa kierre, huumeita on saatava, mutta rahaa ei ole.

Nykyisin keskustellaan todella paljon kannabiksen laillistamisesta. Sanotaan, että haitat eivät ole yhtä suuret, kuin vaikka tupakalla ja alkoholilla. Kuitenkin pitkään jatkunut kannabiksen käyttö aiheuttaa riippuvuutta ja muun muassa ajattelun hidastumista, passiivisuutta ja jotta ajattelu kirkastuisi, tarvitaan kannabiksen polttamista. Oravanpyörä on valmis. Lisää kannabiksen vaikutuksista voi lukea Päihdelinkin sivuilta. Kannabiksen käyttö lisää riskiä sairastua skitsofreniaan ja altistaa sairastumista masennukseen tai ahdistukseen. Näistä lisää THL:n sivuilta.

Jossain vaiheessa kannabis ei riitä, vaan siirrytään vahvempiin huumeisiin. Kannabiksen käyttö pitkään vaikuttaa siitä saatavaan hyvän olon tunteisiin ja toleranssi kasvaa. Sama on myös muiden huumeiden kohdalla. Ylipäätään huumeiden käyttö lisää syrjäytymistä. Mitä nuorempana huumeiden käyttö alkaa, sitä vakavammin ja pahemmin se vaikuttaa.

Oli pysäyttävää kuunneltavaa, kun meillä koululla oli kertomassa yhden huumenuoren äiti omista kokemuksistaan. Tuo nuori aloitti kannabiksen polton 13-vuotiaana. Olikohan hän 19-vuotias, kun hän teki itsemurhan. En voi kuvitella, kuinka tuskaisia nuo vuodet ovat olleet tuolle perheelle. En haluaisi samaa kokemusta kenellekään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti