perjantai 27. syyskuuta 2019

Polven operaation jälkeen

Totta kai siinä kohtaa kun polvi meni jalkapalloa pelatessa, jalka oli kipeä. Oli jalka kipeä pari viikkoa. Jossain kohtaa alkoi jo kuitenkin helpottaa. Pystyin kävelemään pelkän ortoosin kanssa, ilman keppejä. Totta kai kävely oli hidasta ja varmasti hassun näköistä. Varmaan jollain tasolla myös kivuliasta. Kipulääkkeitä en tarvinnut kuin muutaman hassun kerran.

Sitten tuli polven leikkaus ja kivut alkoivat. Leikkauspäivänä olo oli jollain tasolla ok. Toki otin ne kipulääkkeet, mitkä pitikin ja illalla vahvan lyhytvaikutteisen kipulääkkeen siihen päälle. Yöllä vessassa käynnin yhteydessä otin toisen. Kun taas heräsin vessaan, otin taas lisää. Nukkuminen ei ollutkaan niin helppoa enää. Toki kipuläkkeet auttoivat nukkumisessa, sillä leikkauspäivänä taisin mennä jo kymmeneltä nukkumaan. Kaikki minut tuntevat tietävät, etten todellakaan ole iltauninen. Menin sänkyyn ja kaveri käski menemään jompaankumpaan laitaan. Nukahdin ennen kuin hän lähti viemään koiraa ulos.

Seuraava päivä olikin jo astetta kamalampi. Kipulääkkeet aiheuttivat ihanan sivuoireen, eli tiheävirtsaisuuden. Tietenkin tyhmänä olin juonut aamulla kaksi kuppia kahvia, mikä ei varmaan auttanut asiaan. Puolen tunnin välein sai rampata vessassa, mikä ei nyt varsinaisesti ollut mikään kiva juttu niin kipeän jalan kanssa. Asennon vaihto sai huutamaan kivusta. Polvi oli niin kipeä ja turvotus tuntui tuoneen lisäkiloja jalkaan kymmenen, etten saanut jalkaa edes nostettua pelkillä reisilihaksilla sohvalle.


Kaksi päivää jalassa oli sidokset varpaista lähes nivusiin asti. Olin utelias tietämään, miltä jalka näyttää niiden alla. Odotin kiltisti ne kaksi päivää ja löysin sidosten alta todella turvonneen jalan. Polvesta ei todellakaan erottanut polvilumpiota. Muutaman päivän päästä turvotus oli jo nilkassa asti ja mustelmaa alkoi muodostua sääreen ja polvitaipeeseen. Polvilumpion näkymistä odotellaan edelleen.

Tällä hetkellä jalka taipuu 90 asteen kulmaan, mutta suoraksi se ei mene. Toki vasta kahden viikon kohdalla on tavoitteena suoruus ja 90 asteen kulma. Ensi viikolla on aika fysioterapeutille ja sen jälkeen saa nähdä mitä muuta on tiedossa. Yllättävää kyllä pahin kipu on polvitaipeessa säteillen takareiden puoliväliin. Toki myös muuallakin on kipuja, mutta pahin kipupaikka yllätti.

Jos joku olisi etukäteen kertonut kuinka kivuliasta leikkauksen jälkeen olisi ollut, olisin miettinyt uudelleen haluanko mennä. Toisaalta eturistiside oli aivan palasina ja kävely ei ollut normaalia, joten jossain kohtaa leikkaus olisi kuitenkin ollut edessä. En vain usko, että pelkällä fysioterapialla polvesta olisi tullut riittävän tukeva normaaliin kävelyyn.

5 kommenttia:

 1. Kipu ei kyllä varsinaisesti jalosta, se saa olon vaan yhä kireämmäksi ja kaikki pienet asiatkin tuntuvat kaatavan koko pakan. Toivon, että nyt jo pahin on hellittänyt ja alkaa jalan turvotuskin vähentyä. Aurinkoisia päiviä sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahin onneksi on ohi, mutta eipä tässä vielä täysin normaali ole. Eiköhän tämä tästä :)

   Poista
 2. Moi, omasta leikkauksesta 3vk ja kivut yöllä kovat! Ei voi nukkua kummallakaan kyljellä ainoastaan selälleen tai jos otan buranaa 600mg sen voimin hetken kyljelleen. Jalka kyllä jo suoristuu ja koukistuu n. 90 asteen kulmaan mutta jäykkä on!! Tuo lepokipu huolettaa onko tullut jäädäkseen.??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tilanne selviää! Mun polvessa tuntuu edelleen välillä kipua, mutta ei levossa. Lisäksi on sellainen olo, että polven sisällä on jotain ylimääräistä, ikään kuin polvi olisi tukossa. Vielä pitäisi varata aika kontrolliin ja katsotaan mitä siitä selviää.

   Poista
 3. Näyttää kyllä kipeältä tuon turvotuksenkin perusteella. Hyvä jos ei sinulla levossa tunnu enää kipua niinkun tuossa yhdessä kommentissa mainitsit. Minä loukkasin polveni muutama kuukausi sitten ja nyt edelleen etsin apua polvivaivoihin. Toivoisin että leikkaukseen ei jouduttisi kuitenkaan.

  VastaaPoista